Ruhrgebied - Bochum

De stad Bochum ligt in het zuidoosten van het Ruhrgebied, niet ver van Oberhausen en Essen. Bochum is bekend om de Ruhrtriennale, een van Europa's belangrijkste theaterfestivals. Het festival vindt plaats in de enorme Jahrhunderthalle.

Deze fabriekshal van voor de Eerste Wereldoorlog werd in 2003 omgebouwd tot een activiteitencentrum. Rondom de Jahrhunderthalle ligt het Bochumer Westpark. In dit weidegebied kun je heerlijk tot rust komen.

Het centrum van Bochum, met het fraaie Rathaus, is ook zeker een bezoekje waard. In de zogenaamde Bermudadreieck, de uitgaansbuurt van Bochum bevinden zich diverse cafe's, pubs en restaurants. Iets ten zuiden ligt het plaatsje Hattingen. In de Altstadt vind je nog smalle straatjes en steegjes met orginele vakwerkhuizen.

Musea

Het Deutsches Bergbau Museum in Bochum is een van de best bezochte musea van Duitsland. Het mijnbouw museum geeft een goed beeld van de historie de mijnen en is tevens een onderzoeksinstituut. Uiteraard kan er ook een kijkje onder de grond genomen worden.

In het Eisenbahnmuseum Bochum-Dalhausen (Spoorwegmuseum) kunnen trein- en spoorliefhebbers hun hart ophalen. Dit grootste private museum van Duitsland, dat is gevestigd in een oud spoorwegdepot, heeft een ruime collectie locomotieven (diesel en elektrisch), passagierstreinen en goederenwagons. Het is mogelijk om een ritje te maken met de Ruhrtalbahn. Dit is een van de mooiste treinroutes van het Ruhrgebied.

Evenementen

In juli vindt jaarlijks een van de grootste rockfestivals van Duitsland plaats, het Bochum Total. Tijdens dit meerdaagse festival komen er bijna 1 miljoen mensen naar de stad.

In Herne, vlakbij Bochum, vindt elk jaar in augustus de Cranger Kirmes plaats. Dit grootse volksfeest trekt bijna vijf miljoen bezoekers en de bijbehorende kermis biedt vele attracties en spectaculaire achtbanen. De Cranger Kirmes wordt altijd geopend met een vuurwerkshow.

Links voor Bochum

» Officiële website gemeente Bochum
» 18 hotels in Bochum

Plattegrond van Bochum